Υποστελέχωση & υποχρηματοδότηση αποτελούν τα βασικά αιτήματα του κλάδου των ιατρών σήμερα
Ο κ. Χρήστος Χατζηπαπάς, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, Χειρούργος Ορθοπαιδικός & Στρατιωτικός ιατρός, μίλησε στο evrospost.gr, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ιατροί, ο τομέας της Υγείας γενικότερα, αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και τι χρειάζεται να γίνει για την βελτίωσή του.
Κε. Χατζηπαπά, θέλετε να μας πείτε λίγα πράγματα για τις δραστηριότητες του Ιατρικού Συλλόγου;
Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και έχει μία σειρά αρμοδιοτήτων, υποχρεώσεων και δικαιωμάτων. Κυρίαρχο μέλημα του Συλλόγου είναι η προάσπιση της υγείας στα όρια της ευθύνης του, στην περίπτωσή μας του Νομού Έβρου και η διασφάλιση καλύτερων υπηρεσιών υγείας, όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών. Ειδικότερα , σκοπός του Συλλόγου είναι η μέριμνα για τη διατήρηση του ιατρικού σώματος ικανού από επιστημονικής και ηθικής απόψεως να εξυπηρετεί με προθυμία και αυταπάρνηση τη δημόσια υγεία προς το γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας.
Επίσης, μέλημα του Συλλόγου είναι η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών του, η εναρμόνιση των αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ τους, καθώς και ο έλεγχος τους, ώστε να λειτουργούν με βάση τη δεοντολογία και τους σωστούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης.
Η προεδρία του συλλόγου είναι μια θέση ιδιαίτερης ευθύνης και βαρύτητας η οποία μου ανατέθηκε από τους συναδέλφους το τελευταίο εξάμηνο και με την πολύτιμη βοήθεια του διοικητικού συμβουλίου αγωνιζόμαστε καθημερινά, για όλα αυτά που σας ανέφερα.
Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ιατροί στον Έβρο σήμερα;
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στον Έβρο αλλά και πανελλαδικά οι ιατροί σήμερα, είναι οι συνθήκες εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, η ανεπαρκής στελέχωσή του, που έχει ως αποτέλεσμα, την ψυχική και σωματική εξουθένωση συνολικά του υγειονομικού προσωπικού, βασικό μέρος του οποίου είναι οι ιατροί. Αυτό έγινε πλήρως κατανοητό την πρόσφατη περίοδο του κορονοιού, όπου το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δημόσιου τομέα και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπερέβαλε εαυτόν και λειτούργησε με το ελληνικό «φιλότιμο» αποδεικνύοντας την αξία του.
Η έλλειψη προσωπικού, έχει ως συνέπεια, οι πολίτες να μη λαμβάνουν τις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που οι Έλληνες συνάδελφοι είναι ικανοί να παράσχουν. Αποτελεί βασικό και διαχρονικό αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, η στελέχωση βάσει των οργανογραμμάτων όλων των υπηρεσιών υγείας, από τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας, μέχρι τα νοσοκομεία, όπως το μεγάλο τριτοβάθμιο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Ακολουθεί η υποαμοιβόμενη Ιατρική εργασία. Δυστυχώς, είμαστε οι προτελευταίοι στην Ευρώπη στην αντίστοιχη κατηγορία με αυτό το μισθολόγιο. Τροχοπέδη η χαμηλή αμοιβή, σε πλήρη αναντιστοιχία με την παροχή υπηρεσιών ενός ιατρού, και την ευθύνη που τη συνοδεύει. Η εναρμόνιση με τα ιατρικά μισθολόγια στην Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης αποτελεί χρόνιο αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Όλες αυτές οι μονάδες Υγείας, είναι υποστελεχωμένες και δυστυχώς αυτό έχει αντίκτυπο στο επίπεδο παροχής ιατρικής περίθαλψης.
Τα αιτήματα των ιατρών κατά τη γνώμη σας, ποια είναι σήμερα;
Είναι η επαρκής στελέχωση των υγειονομικών δομών με προσωπικό, απλά νέες προσλήψεις. Δυστυχώς αυτή τη περίοδο φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο λόγω του γνωστού brain drain, καθώς σημαντικός αριθμός νέων κυρίως ιατρών φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά και η άρνηση των εναπομεινάντων να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές, λόγω της απουσίας κινήτρων ειδικά σε ακριτικές περιοχές όπως ο νομός μας, αλλά φυσικά και των χαμηλων αμοιβών. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι αμοιβές είναι πάρα πολύ χαμηλές σε σχέση με αυτά που μπορεί να διεκδικήσει ένας γιατρός, στον ιδιωτικό τομέα και δη στο εξωτερικό.
Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα που ευχόμαστε σύντομα να ικανοποιηθεί, γιατί αντανακλά και στο δεύτερο σκέλος που είναι οι καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Πασχίζουμε, ώστε να πείσουμε την πολιτεία να κατανοήσει, ότι χρειάζονται κίνητρα κυρίως οικονομικά, για να μπορέσει ένας ιατρός να έρθει και να στελεχώσει ένα “άγονο”, περιφερειακό, απομακρυσμένο ιατρείο, Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, έχει καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις για το πως μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση, με πρωτοβουλία και εισήγηση και του δικού μας συλλόγου, ώστε να έχουμε μονάδες υγείας με επαρκές προσωπικό, σε τέτοιο βαθμό, που να μπορούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.
Επίσης, διεκδικούμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την υγεία, πλέον των δύο μονάδων αύξησης, καθώς και περισσότερες και καλύτερες υλικοτεχνικές υποδομές, κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και σύγχρονα μηχανήματα, όπου τα περισσότερα είναι από δωρεές και όχι από την πολιτεία. Υποχρηματοδότηση της υγείας λοιπόν και υποστελέχωση είναι βασικά αιτήματα του ιατρικού κλάδου σήμερα.
Κατά πόσο είναι εύκολο σήμερα για έναν νέο ελεύθερο επαγγελματία ιατρό να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του επαγγέλματος; Υπάρχει κάποια βοήθεια;
Θίγετε ένα άγνωστο στο κοινό αλλά καίριο πρόβλημα επιβίωσης του κλάδου. Οι εισφορές κυρίως του ΕΦΚΑ, αποτελούν μεγάλο αγκάθι στον κλάδο των ελευθεροεπαγγελματιων. Είναι ένα είδος διπλής φορολογίας για τους ιατρούς, δηλαδή πέραν της κλασικής φορολόγησης, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν υπέρμετρα, δημιουργώντας ένα πολύ σφιχτό πλαίσιο ιδιωτικής δραστηριότητας το οποίο δυσανάλογα βαραίνει τους συναδέλφους που είναι εργαστηριακοί (ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι, πυρηνικοί), αυτοί δηλαδή που έχουν να υποστηρίξουν κι ένα εργαστήριο, με ακριβά μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά.
Γνωρίζετε ίσως για το claw back και το rebate, δύο έννοιες που τα τελευταία χρόνια μπήκαν στη ζωή των ιδιωτών συμβεβλημένων με το δημόσιο ιατρών και αφορούν οριζόντιες περικοπές και υποχρεωτικές εκπτώσεις, δηλαδή επιστροφή μεγάλου μέρους των κερδών πριν ακόμη τη φορολόγηση. Όλα αυτά, και το ασφαλιστικό, ασκούν μεγάλη οικονομική πίεση στους ιατρούς, που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι ένα άδικο μνημονιακό μέτρο που ενώ η πολιτεία έχει “υποσχεθεί” πολλάκις να το άρει, μέχρι στιγμής βρίσκεται σε ισχύ, συνθλίβοντας τον καθημερινό αγώνα του ιδιώτη ιατρού.
Ποια είναι η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ. σήμερα; Είναι ένας θεσμός ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά στο χώρο της δημόσιας υγείας, όμως έχει έχει αρχίσει να χάνει σιγά-σιγά τις δυνατότητές του και να φθίνει. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι προεκλογικά, όλα τα κόμματα αναφέρονται στην αναστήλωσή του.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι μια “πολυπαθής νύφη“, στην οποία αναφέρονται όλα τα κόμματα προεκλογικά, καθώς τα θέματα της υγείας είναι ένας εύκολος “τόπος” για υποσχέσεις. Έχουν γίνει βήματα σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση, όμως είναι πολύπλοκο και βαθύ το πρόβλημα και χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και σθένος για να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές, τέτοιες που να δώσουν τελικά στο Ε.Σ.Υ. αλλά και στην Υγεία γενικότερα, τη θέση και το επίπεδο που τους αξίζει.
Τέλος, σχετικά με το Nοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, γνωρίζετε τι γίνεται με την έλλειψη φαρμάκων και εξοπλισμού; Υπάρχουν σχέδια για προσλήψεις προσωπικού και για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων;
Η έλλειψη φαρμάκων είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα από μόνο του, που δεν αφορά μόνο το Νοσοκομείο μας, αλλά γενικότερα την κυκλοφορία των φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια. Βέβαια, όσο πιο εξειδικευμένα και ακριβά είναι τα φάρμακα, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία και τις προηγμένες θεραπείες, τόσο εντονότερο είναι το πρόβλημα. Δυστυχώς υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων σε όλα τα επίπεδα και για όλες τις ειδικότητες. Είναι γνωστές οι αιτίες, χρειάζεται μία καλύτερη πολιτική φαρμάκου, όσον αφορά τον έλεγχο της παραγωγής και της διανομής, από τις μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες, εγχώριες και μη.
Όσον αφορά τη στελέχωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με προσωπικό, είναι θέμα της Κεντρικής Υγειονομικής Διοίκησης, άρα της πολιτείας. Χρειάζονται άμεσα προσλήψεις σε ιατρικό αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό, για να ικανοποιηθούν οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού της περιφέρειας στην οποία και απευθύνεται , με καλύτερες υπηρεσίες περίθαλψης.
Επιπλέον απαιτείται οικονομική στήριξη για την ανανέωση, βελτίωση και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Γίνονται κάποιες προσπάθειες – υπεράνθρωπες θα έλεγα -, με χορηγίες και με κατ’ ιδίαν συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αυτές δεν είναι αρκετές. Σίγουρα περιμένουμε από την επόμενη κυβέρνηση, να ασχοληθεί με όλα αυτά τα θέματα, ώστε να βελτιωθεί τόσο σε θέματα προσωπικού, όσο και σε μηχανολογικό εξοπλισμό το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Ένα μήνυμα προς του συμπολίτες μας;
Στην περιοχή μας ασκεί το ιατρικό λειτούργημα μεγάλος αριθμός συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων με πλούσια βιογραφικά, σημαντικές εξειδικεύσεις και μεγάλη εμπειρία. Ο Ιατρικός σύλλογος Έβρου είναι από του μεγαλύτερους της χώρας ξέρετε. Να εμπιστευθούν λοιπόν οι συμπολίτες μας τους ιατρούς στην περιοχή μας και να μην αναζητούν θεραπείες από «μεγάλα» ονόματα του κέντρου. Να είναι σίγουροι ότι τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου μπορούν να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με χρήση της τελευταίας τεχνολογίας αλλά κυρίως με ειλικρινές ενδιαφέρον και ανθρωπιά.
Καλή δύναμη σας εύχομαι!
Τη χρειάζομαι, σας ευχαριστώ!